DABRONYA település
A Kisalföld legdélibb részén a Marcal-medence szélén fekszik Dabrony. A közel 500 fős falu két patak medrében jött létre. Itt található a környék legrégibb temploma, amelyet Kinizsi Pál építtetett a XV. században. A településen tanított Gárdonyi Géza is pár évig.

Szent Lőrinc Templom
1788-ban épült Dabrony első katolikus temploma. A ma látható Szent Lőrinc templomot 1914-ben szentelték fel, amely a legnagyobb ezen a vidéken. A harmincöt méter magas tornyában található 410 kg-os harangot, 1924-ben öntötték Budapesten.

Dabronyi Társegyházközség temploma
Kinizsi Pál építtette 1480 és 1482 között az eredetileg gótikus stílusú katolikus templomot. A XIX. században átépítették evangélikus templommá, felújították és bővítették. A felújítás alatt megtalálták Kinizsi Pál állítólagos sírkamráját. Ez a környék legrégibb temploma, amely mára műemléki védelem alatt áll. A templomot külsőleg és belsőleg is teljesen felújították 2006-ban.

Gárdonyi Géza mellszobra


Vár a kisrégió
Dabrony a Gemara-Somló Turisztikai kisrégió középső részének nyugati felére esik, a kerékpáros túraút hálózat egyik fontos csomópontja. Látnivalói miatt a túrák egyik izgalmas állomása lehet.
Észak felé indulva bő félórányi pedálozással eljuthatunk a Marcal menti településekre, de 30 km-re lévő Rába is kellemesen bejárható távolságra van.

Déli irányba tekintve szabad szemmel is jól kivehető a tőlünk 10 km-re lévő Somló tömbje. Nem csak jó borai miatt érdemes felkeresni a híres vulkáni kúpot, számos látnivalót fogunk találni. A várhoz még kerékpárral is fel lehet menni. Kelet felé indulva, hamar eljuthatunk a kisrégió közepén lévő településekre, és Pápa város felé is erre vezet a kerékpáros túraút. Pápasalamontól Dákáig terepkerékpározásra is van lehetőség a csodálatos Kupi-erdőn át. Pápasalamontól azonban mehetünk tovább szilárd burkolatú úton is: Noszlop – Dáka – Somlószőlős – Kisszőlős (30 km-es), körtúrával vissza tudunk érkezni erre a pontra.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu