DOBAA település
A kis település a Somló hegy tövében bújik meg. Lakói korábban elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak, de még ma is sokan termelnek bort. Ősszel gyönyörű látványt nyújtanak a domboldalakon felfutó szőlőfürtöktől roskadozó kacsok és persze az elkészült borok is nagyon ízletesek. Érdemes megkóstolni a nászéjszakák borát, azaz a somlói juhfarkot is.

Somló hegyi várrom
A várat a XII. században építhették, de a XVIII. század óta nem használták, így azóta folyamatosan romlott az állaga. Ma az egyik legimpozánsabb várromunk.

Erdődy-kastély
A kastély 1839-ben épült klasszicista stílusban, részben a Somló hegyi vár köveiből. Erdődy Károly kastélyát és a kastélykertet Charles Moreau tervezte, parkjában lévő természetvédelmi területen számos ritka fafaj található.

Szent Péter és Pál-templom
Eredetileg gótikus templomnak épült, de egy tűzvész után 1779-ben barokk külsőt kapott.

Szent Márton-kápolna
A kápolna a XIII. században épült román stílusban, majd a XVIII. században késő barokk stílusban bővítették. Mellette ered

a Szent Márton-forrás.


Vár a kisrégió
A Somló hegy valóságos kis paradicsoma a gyalogos túrázóknak. Hozzávetőleg 30 kilométernyi túraút került kialakításra, vagy felújításra 2014 végén. A jelzett utak kellemes sétaútvonalakat biztosítanak a csodás természeti környezetben. Látnivalóban nincs hiány a hegyen és környékén. Talán nem is kell említeni, mert mindenki ismeri a hely jelentőségét hazánk borvidékei között. Hegylábain húzódó szőlőtáblák között kisebb és nagyobb pincék- fogadók várják a híres borokat megkóstolni vágyókat. Talán kevésbé ismert, hogy a hegy körül nem is egy, kifejezetten érdekes, és szép kápolna található. Természetesen a jelzett utak ezekhez is elvezetnek. Kihagyhatatlan látványosság a hegy tetején lévő Szent István-kilátó, mely, tiszta időben csodás körpanorámát nyújt látogatóinak. A kilátó körüli gondozott rét, további látnivalóival, asztalaival-padjaival, tűzrakó-helyeivel, kiváló helyszín egy családi piknikezésre is.

A kerékpárosok dobai kiindulással is remek túra lehetőségekből válogathatnak. Belevághatnak: a Marcalgergelyi – Külsővat – Adorjánháza nagy körbe, vagy az Oroszi – Noszlop – Nagyalásony – Dabrony – Doba kisebb körre is lehet vállalkozni. Rövid távú programnak körbe lehet kerekezni a Somlót, vagy akár hegymeneti fokozatban a vár is megközelíthető bringával.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu