DÖBRÖNTEA település
A település neve egy szláv személynévből, a Dobretából ered. Első írásos említése 1330-ból származik, de feltehetőleg a XI. században jött létre a település a már a római korban is lakott területen. Döbrönte sokáig a Csák nemzetséghez tartozott, ám később a híres Himfy családhoz került. Himfy Benedek nevéhez fűződik a ma romként látható vár építése, amelyet Nagy Lajos királytól kapott ajándékba.

Szarvaskő vára
A falu fölé magasodó, meredek dombon állnak az 1373-1374 körül épített vár romjai. Építtetője Himfy Benedek bolgár bán volt. A török idők óta omladozó várból ma a belső tornyot, a belső és külső vár falait láthatjuk, illetve egy kétemeletes palotaépület maradványai is fennmaradtak.

Fájdalmas Szűz-templom
Az 1815-ben épült klasszicista templom a gannai templom és mauzóleum kicsinyített mása, tervezője is ugyanaz a Charles Moreau. A kis kerek templomot a Somogyi család tagja, Győri Krisztina építette, kriptájában a család kilenc tagja nyugszik. Oszlopos, márvány főoltára empire stílusú.

Szarvasház
Valószínűleg német telepesek építették az épületet, amely jelenleg turistaházként funkciónál.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió Bakonyaljára eső települése, amellett hogy maga is a turizmus egyik izgalmas célpontja, remek kiindulási pont a környék felfedezésére. A gyalogos természetjárók könnyen rácsatlakozhatnak a szomszédos falun áthaladó (1 km-re) újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba. Amely túraút nyugat felé, a Kupi-erdő látnivalót is elénk tárja, a távolban pedig a Somlóhoz vezet. Észak irányban pedig Tapolcafő és Pápa felé vezet.

Kisrégiónkat kerékpárral járók, ezen a környéken terepen kijelölt bringaútvonalakat is találnak. Így autóforgalom-mentes utakon, a táj nyugalmát zavartalanul élvezve pedálozhatunk Pápasalamonra, vagy Bakonypölöskére. Érdemes azonban érdeklődni a túrát megelőző csapadékviszonyokról, hogy túránk sár és gondmentes legyen. Északi irányban Pápa városa (13 km, kis forgalmú aszfaltos úton és külön vezetett kerékpárúton) könnyen elérhető úti cél lehet. Míg nyugat felé indulva 20 km-es táv megtételével Dobára és a Somló lábához bringázhatunk. Dobáról akár a Somló-várba is felmehetünk kerékpárral. De a hegyet megkerülő kör, is látványos, szép utat ígér. Kápolnákkál, pincékkel, és remek kilátással.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu