EGYHÁZASKESZŐA település
A Veszprém-Vas-Győr megyehatárok közelében, a Rába és a Marcal között fekszik a közel 650 éves község. A településen több népi fésűs beépítésű műemlék ház volt, melyből néhány még ma is a falu dísze. A település határánál egy bentonitbánya található, ahol vulkanikus működéstől és az elhalt élőlények lebomlásából létrejött agyagot bányásznak.

Szent Margit vértanú-templom
A település központjában álló, késő barokk stílusú, műemlék, katolikus templom 1782-ben épült. Az egyhajós templomot csehsüveg-boltozat fedi. A főoltár képén a templom névadóját, a vértanú Antiochiai Szent Margitot láthatjuk, aki épp legyőzi a sárkány alakjában rátámadó sátánt.

Szent Antal-kápolna
Az 1819-es kis kápolna a Kossuth Lajos utcában található. Felújítására 1984-ben, majd 2014-ben került sor. Építésekor még a falu erdejében állt, de ahogy nőtt Egyházaskesző, úgy került a kápolna egyre közelebb a lakott részekhez.

Szentháromság-szobor


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati része is rengeteg élmény megélésének lehetőségét tartogatja az ide érkező gyalogos, és a kerékpáros túrázóknak. A Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon. Elég csak Marcalgergelyi 52 méter magas templomtornyát említeni. Kicsit északabbra a Rába folyó mentén is szebbnél szebbtelepülések sorakoznak, ahol a városi ember megtalálja a nyugalmas vidék vágyott csendjét és kedves emberközeli léptékét, valamint a táj fenséges szépségét. Történeti látnivalókban sincs hiány, erre példa a Keszői vár rom. A gyalogos túrázok új útvonalat vehetnek birtokba a környéken: az úgynevezett „Rába-menti turistautat” Amely Kemenesszentpétertől, Maloksokig 13 kilométeres hosszban vezet a Rába jobb parti árvízvédelmi töltésén. A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Haladóbbak akár a Somló hegyig és vissza, is elkerekezhetnek.

Ilyen útvonal lehet 42 km-es ajánlatunk: Egyházaskesző – Marcaltő – Várkesző – Kemenesszentpéter – Magyargencs – Kemeneshőgyész – Békás – Mezőlak – Nagyacsád – Nemesgörzsöny – Egyházaskesző, körtúra mely egész napos kerékpározós programot nyújthat nagyobb társaságoknak, vagy családoknak.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu