KEMENESSZENTPÉTERA település
A három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém) találkozásánál fekvő, közel 600 fős település. A település, nevének előtagja valószínűleg a Sárvártól Kemenesszentpéter határáig húzódó Kemeneshátról származik. Elnevezésének második felét feltehetőleg a község határában élt, Péter nevű remete után kapta. Itt született Soproni Horváth József, Munkácsy-díjas festőművész.

Szent Péter apostol-templom
A műemléki védelem alatt álló, barokk stílusú templom Sághy Mihály, pápóci prépost utasítására épült, 1758-ban. Két tornyát azonban csak 1829-ben építették hozzá. A templom freskóit 1779-ben Dorfmeister István festette. Szószéke rokokó stílusú alkotás.

Szent Vendel kápolna
Császár István plébános az egykori marhavészt követően, 1852-ben emeltette a kis klasszicista stílusú kápolnát.

Horváth Emlékszoba
Soproni Horváth József, az „akvarell poétájának” is nevezett Munkácsy-díjas festőművész szülőházában kialakított emlékszobát.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati része is rengeteg élmény megélésének lehetőségét tartogatja az ide érkező gyalogos, és a kerékpáros túrázóknak. A Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon. Elég csak Marcalgergelyi 52 méter magas templomtornyát említeni. Kicsit északabbra a Rába folyó mentén is szebbnél szebbtelepülések sorakoznak, ahol a városi ember megtalálja a nyugalmas vidék vágyott csendjét és kedves emberközeli léptékét, valamint a táj fenséges szépségét. Történeti látnivalókban sincs hiány, erre példa a Keszői vár rom. A gyalogos túrázok új útvonalat vehetnek birtokba a környéken: az úgynevezett „Rába-menti turistautat” Amely Kemenesszentpétertől, Maloksokig 13 kilométeres hosszban vezet a Rába jobb parti árvízvédelmi töltésén. A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Haladóbbak akár a Somló hegyig és vissza, is elkerekezhetnek.

Ilyen útvonal lehet 42 km-es ajánlatunk: Egyházaskesző – Marcaltő – Várkesző – Kemenesszentpéter – Magyargencs – Kemeneshőgyész – Békás – Mezőlak – Nagyacsád – Nemesgörzsöny – Egyházaskesző, körtúra mely egész napos kerékpározós programot nyújthat nagyobb társaságoknak, vagy családoknak.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu