KÜLSŐVATA település
A Veszprém és Vas megye határához közel, a Marcal-medencében található település. Külterülete Bánhalmapuszta, amely feltételezhetően egykor külön település volt. Külsővat címerét a község 1772-es pecsétje alapján tervezték.

Antiochiai Szent Margit-templom
A templomot 1793-96-ban építették át barokk stílusban. Oltára és szószéke copf stílusban készült, díszes faragású padjait Hingeller János készítette a tüskevári pálos kolostorban. A bejárat mellett a XII-XIII. századi templom köveit tekinthetjük meg. A templom mellett található a premontrei női szerzetesrend épülete.

Evangélikus templom
Az evangélikus gyülekezet temploma 1902-ben épült, tornyát 1949-ben húzták fel.

Schmidt-kastély
A romantikus-eklektikus épületet 1890-91-ben építették, látványos angolpark veszi körül. Az épület Bánhalmapuszta külterületen található.

Emlékművek a Fő téren
A település főterén láthatjuk Zrínyi Miklós mellszobrát és a millenniumi emlékművet.

Honismereti gyűjtőszoba
A Művelődési Házban berendezett kiállítás a község történetét mutatja be.


Vár a kisrégió
Külsővat a Gemara-Somló Turisztikai kisrégió legnyugatibb települése, a közeli Celldömölkre vezető évszázados zarándokutak, ma is élőhagyományokkal rendelkező állomáshelye. Itt halad el a Mária Út és a Gyöngyök Útja. A gyalogos túrázok és a zarándokok, a Marcalgergelyi, Vinár, Mihályháza útvonalat járhatják a kisrégió területén. Mihályházától pedig Nyárádon át, lehet folytatni az utat a Bakony felé a klasszikus, lila festésű Mária Úton, vagy a Pápán átvezető zöld festésű Mária Úton.

A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Észak felé a Rába menti településeket járhatjuk be, olyan izgalmas állomásokkal mint a haditechnikai gyűjteménnyel rendelkező Magyargencs. Déli irányban akár egy Somlót is érintő körtúrát tehetünk. Ilyen útvonal lehet akár a 48 km-es, azaz nagyjából 3 óra nettó menetidejű ajánlatunk: Külsővat – Adorjánháza – Csögle – Iszkáz – Somlószőlős – Nagyacsád – Nemesszalók – Marcalgergelyi – Külsővat

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu