KUPI-ERDŐBemutatás
A Kupi-erdő tömbje a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. Bár erdész körökben mindig is ismert volt, a szélesebb nyilvánosság előtt egy különleges növény felfedezése után kapott nagyobb figylemet. Itt él ugyanis a halvány sáfrány. A botanikai különlegesség felfedezése Tallós Pál (1931-1968) nevéhez fűződik.

Esterházy Erdei Iskola
Az oktatási központban jól felszerelt tanterem, játszótér és sportpálya, 30 fős konferenciaterem, park, kiépített tűzrakóhely biztosít az ide érkezőknek kulturált kikapcsolódást és a környezettudatos oktatáshoz megfelelő helyszínt.

Tallós Pál tanösvény
A Kupi-erdő természeti értékeinek bemutatására 2003-ban létrehozott, néhány órás sétaútvonal. A Körös-patakot is többször érintő tanösvény a kellemes túrán kívül az ismeretek bővítését is szolgálja.

Szentkút
A Bakony karsztosodó területein beszivárgó csapadékvizei a Kisalföld felé haladva, néhol kilépnak a felszínre. Ilyen, viszonylag kis vízhozamú forrás a Szentkút is.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió középső része fekvésénél fogva rengeteg „felfedező út” bejárásának lehetőségét nyújtja mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázóknak. A gyalogos természetjárók megnézhetik a helyi tanösvényt, vagy járhatják az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorutat észak-kelet felé Ganna irányába, délnek a Somló felé. Könnyű túrával elérhető Pápasalamon, közben a Szentkút is útba ejthető. Az 5 km-re lévő Noszlop is érdekes úti cél, ahonnan keletre Magyarpolány, nyugatra Oroszi és Doba vár a kirándulókra.

A kisrégiónkat kerékpárral járók, ezen a környéken, terepen kijelölt bringaútvonalakat találnak. Így autóforgalom-mentes utakon, a táj nyugalmát zavartalanul élvezve pedálozhatunk Pápasalamonra, Kupra, vagy a másik irányban Gannára és tovább Bakonypölöskére. Érdemes azonban tájékozódni a túrát megelőző időszak csapadék mennyiségéről, a terepen a nyugalom és szépség mellett sarat is találhatunk nagy esők után.

Bringás körtúra ajánlatunk (40 km): Ganna – Döbrönte – Tapolcafő – Pápa – Borsosgyőr – Dáka – Pápasalamon – Kupi-erdő

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu