MAGYARGENCSA település
A Rába és Marcal között elhelyezkedő település egykor jelentős közigazgatási központ volt, ennek szép emléke az itt látható főúri kastély.

Széll-kastély (Had-, és helytörténeti kiállítás)
A neobarokk épület 1916-ban leégett, így mai külsejét az 1985-ös felújítás során kapta. Itt működik a falu helytörténeti múzeuma, illetve a hadtörténeti kiállítás, amely 22 kiállított hadászati eszközt, köztük egy MIG-21 vadászgépet és egy T-55-ös tankot vonultat fel.

Hátzky-kastély
A magántulajdonban lévő kastély arculata 1860 körül alakult ki.

Barcza-kúria
A késő ekletikus épület 1904-ben épült, dísztermében század eleji cserépkályha látható.

Hertelendy-kúria
Ebben az épületben lakott Hertelendy Miklós, a szabadságharc huszár ezredese, aki harcolt a pákozdi csatában is. Ma óvoda működik az épületben.

Keresztelő Szent János-templom
A barokk templom az 1790-es években épült.

Egyéb látnivalók:
II. világháborús emlékmű a Hősi ligetben, szabadságharc katonáinak síremléke, evangélikus templom


Vár a kisrégió
Magyargencs a Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati részében helyezkedik el. A településen a gyalogos, és a kerékpáros hálózat is áthalad. A Rába folyót 8 km-es gyalog úton érhetjük el. A közeli Szűcs-erdő tölgyeit a Bakonyerdő véderdőként tartja meg és kezeli, Szűcs kapitány iránti tiszteletből, akinek itt található sír-, és emlékhelyét érinti túraút. A Rábához érve az árvízvédelmi töltésen folytatódik a gyalogosok jelzett útja. Nyugat felé Kemenesszentpéter, kelet felé Várkesző irányába.

Magyargencs a kerékpárosoknak is kihagyhatatlan állomás! Akár egy délebbről indult túra cél-, és visszafordító pontjaként, akár egy hosszabb kerékpáros program kiindulásaként. 42 km-es azaz nagyjából 3 óra nettó menetidejű, bringás körtúra ajánlatunk:
Magyargencs – Kemeneshőgyész – Békás – Mezőlak – Nagyacsád – Nemesgörzsöny – Egyházaskesző – Marcaltő – Várkesző – Kemenesszentpéter – Magyargencs

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu