MARCALGERGELYIA település
A régen csak Gergelyinek nevezett község Pápa közelében található, északról a Marcal-folyó határolja. Marcalgergelyiben tanított Csoknyai József, aki később a győri Tanítóképző Intézet vezetője lett, a község ismert szülötte pedig Szily László gépészmérnök.

Evangélikus templom
Az eredetileg 1783-ban épült templomot 1910-ben átépítették, ekkor nyerte el mai külsejét. A környék egyik legnagyobb evangélikus temploma, acélharangja II. Vilmos német császár ajándéka.

Tájház
Az 1929-ben, közösségi összefogással épített, kétszobás parasztházban ma is az eredeti bútorok láthatók.

Egyéb látnivalók:
Joó horgásztó, világháborús emléktáblák, millenniumi emlékkő


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati része is, rengeteg élmény megélésének lehetőségét tartogatja az ide érkező gyalogos, és kerékpáros túrázóknak. A Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon. Elég csak a helybéli 52 méter magas tornyot említeni. Marcalgergelyi a közeli Celldömölkre vezető évszázados zarándokutak, ma is élőhagyományokkal rendelkező állomáshelye. Itt halad el a Mária Út és a Gyöngyök Útja. Keleti irányban pedig Pápa és a Bakony felé vezet az út.

Nincs messze ide a Rába folyó menti települések sora, ahol szintén megtaláljuk a nyugalmas, csendes táj megérintő szépségét, valamint olyan érdeksségeket, mint Magyargencs hadtörténeti gyűjteményét.

A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Haladóbbak még akár a Somló hegyig és vissza, is elkerekezhetnek. Ilyen útvonal lehet a 48 km-es, azaz nagyjából 3 óra nettó menetidejű ajánlatunk: Marcalgergelyi – Nemesszalók – Kisszőlős – Somlószőlős Iszkáz – Adorjánháza – Külsővat – Marcalgergelyi.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu