MARCALTŐA település
A 270 lelket számláló kis község a Marcal és a Rába folyók között fekszik. Külterülete Ihászpuszta, itt zajlott az 1848-49-es forradalom egyetlen Veszprém megyei ütközete, az Ihászi csata, amelyben Kmety György emberei küzdöttek a császári csapatok ellen.

Nepomuki Szent János-templom
Az eredetileg barokk stílusban, 1774-76 között épült templomot 1820-ban klasszicista elemekkel bővítették.

Határoszlop
A polgármesteri hivatal előtt áll ez a megyehatárkő, amely egykor Győr, Sopron, Vas és Veszprém vármegyék találkozásánál állt.

I. világháborús emlékmű
Az I. világháborús szobor Székely Károly alkotása 1925-ből.

Ihászi csata emlékműve
Az 1848-49-es forradalom egyetlen Veszprém megyei csatájának helyszínét egy emlékoszlop jelzi a Marcaltőhöz tartozó szomszédos Ihászon. A kőoszlop Ihász János alkotása.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati része is rengeteg élmény megélésének lehetőségét tartogatja az ide érkező gyalogos, és a kerékpáros túrázóknak. A Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon. Elég csak Marcalgergelyi 52 méter magas templomtornyát említeni. Kicsit északabbra a Rába folyó mentén is szebbnél szebbtelepülések sorakoznak, ahol a városi ember megtalálja a nyugalmas vidék vágyott csendjét és kedves emberközeli léptékét, valamint a táj fenséges szépségét. Történeti látnivalókban sincs hiány, erre példa a Keszői vár rom. A gyalogos túrázok új útvonalat vehetnek birtokba a környéken: az úgynevezett „Rába-menti turistautat” Amely Kemenesszentpétertől, Maloksokig 13 kilométeres hosszban vezet a Rába jobb parti árvízvédelmi töltésén. A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Haladóbbak akár a Somló hegyig és vissza, is elkerekezhetnek.

Ilyen útvonal lehet akár 42 km-es ajánlatunk: Marcaltő – Várkesző – Kemenesszentpéter – Magyargencs – Kemeneshőgyész – Békás – Mezőlak – Nagyacsád – Nemesgörzsöny – Egyházaskesző – Marcaltő, körtúra mely egész napos kerékpározós programot nyújthat akár nagyobb társaságoknak, vagy családoknak.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu