MIHÁLYHÁZAA település
Az Anjou-kori település a Kisalföld és Kemeneshát mentén, a Marcal és a Bittva-patak találkozásánál fekszik. A ‚háza’ utótaggal ellátott falvak a fiatalabb települések közé tartoznak, így Mihályháza feltehetőleg az Anjou-korban keletkezett. A falu első írásos említése 1488-ból származik. Ekkoriban egy részét Nádasdi Imre, a többi területet pedig kurális nemesek, azaz királyi vadászok birtokolták. A XV. századig Nádasd község része volt. A református közösség 1652-ben már biztos jelen volt a településen, ekkor már templomuk is volt. 1708-ban német csapatok felégették a falu egy részét.

Református templom
A templom 1779-ben épült késő barokk stílusban, tornyát 1814-ben építették hozzá.

Evangélikus harangláb
Mivel a falu evangélikus temploma életveszélyessé vált, és le kellett bontani, 2006-ban helyére egy harangtornyot építettek.

Egyéb látnivalók:
II. világháborús emlékmű.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió középső része fekvésénél fogva rengeteg „felfedező út” bejárásának lehetőségét nyújtja mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázóknak. A gyalogos természetjárók becsatlakozhatnak az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba, vagy akár környék zarándok útjaiba a Mária Úthoz vagy a Gyöngyök Útjához. A közeli nagyváros, Pápa impozáns történelmi belvárosa is elérhető akár, avagy a Kupi-erdő szépséges természeti környezete. A nagyobb távolságok miatt ezeket azonban buszos visszautazással kombinálva ajánljuk, avagy többéjszakás útvonalat tervezve, élve a vidék szálláslehetőségekben gazdag lehetőségeivel.

Még könnyebb helyzetben a vannak a kerékpárosok akik innen a kisrégió központjából, annak minden szegletét elérhetik és még a visszaút is belefér egy napi túra keretébe. Természetesen a vidék számunkra is gazdagon nyújt többnapos túraprogramot. A Somló – Iszkáz – Csögle – Külsővat – a Rába-mente – Takácsi – Vaszar – Gecse nagytúra sem lehetetlen vállalkozás a gyakorlott kerékpáros túrázóknak.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu