NAGYGYIMÓTA település
Ez a békés, csendes, bakonyaljai település csupán 6 kilométerre fekszik Pápától. A három torony falujának is nevezik Nagygyimótot, mivel az évszázados békés együttélés szimbólumaként három felekezetnek is van itt temploma. A faluban számos népi építészeti stílusú, műemlék jellegű parasztház látható. A helyi vadásztársaság szervezésében lehetőség van szervezett vadászatokon részt venni, ahol a környékre jellemző nagyvadakra, vízivadakra és apróvadakra lehet vadászni. Érdekesség, hogy a pápai katonai repülőtér valójában Nagygyimót közigazgatási területéhez tartozik.

Református templom
A református felekezet 1782-ben építette templomát, a torony egy 1900-as bővítés során épült hozzá. Itt található a falu legrégibb harangja, az 1865-ben öntött kisharang, ami még az 1868-as templomégést is átvészelte.

Szent Móric-templom
A római katolikus templomot település kis dombjára építették 1876-ban, tornya azóta afféle őrtoronyként magasodik Nagygyimót fölé.

Evangélikus templom
A templom 1909-ben épült.

I. és II. világháborús emlékmű.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió keleti felén vagyunk. A községen halad át az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút amelyen egy több napos túra keretében akár Somlóvásárhelyig gyalogolhatunk számos természeti szépséget, és épített örökséget érintve. A vándorút keleti végpontja, Bakonyszentiván 6 órányi járásra van Nagygyimóttól, Vaszar, a Mézeshegyi-erdő és Vanyola érintésével, tehát ez egy napi programot kitevő program. A másik irányban elindulva Pápa városának a történelmi városmagja rengeteg látnivalót nyújt az odaérkezőknek. Pápától két fő irányba lehet folytatni az utat: nyugatnak Külsővat (távolabbra Celldömölk) felé, vagy délnek a Somló irányában. Útközben további leágazási lehetőségekkel is találkozni fogunk, többek között: Tapolcafőn a Mária Út keletre vezető útvonalával, a Kupi-erdőben a Szentkútra és Pápasalamonra vezető kitérővel.

A kerékpáros túrázók a legközelebbi pontot, ahol be tudnak csatlakozni a jelzett, kerékpáros úthálózatba, Pápán találják. A városból három irányban indulnak a jelzett, bringás utak. Izgalmas túrát tartogat a Vaszart, Gecsét, és a Rába menti településeket bejáró irány. Azonban a Bakony felé, és kisrégió közepe felé induló túrák is nagy élményt ígérnek.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu