NEMESSZALÓKA település
A nagyjából 900 fős, Veszprém megyei község a Dunántúli-középhegység és a Kisalföld találkozásánál terül el. Nemesszalók címere utal a település történetére. A címerpajzs közepén található lábainál csonkolt fehér hattyú az egykori tulajdonos Szalóki család címerén megjelenő motívum, míg a madár alatti ekevas és csoroszlya a Pórszalók, – vagyis azon településrész, ahol a szegény réteg élt – XVIII. századi pecsétjén található minta. A két szimbólum együttes megjelenése a két községrész 1926-os egyesítésére utal.

Szent Fülöp apostol templom
Nemesszalók római katolikus templom 1866-ban épült, neogótikus stílusban.

Református templom
Későbarokk stílusú templom 1787-ben épült, tornyát 1839-ben építették hozzá.

Evangélikus templom
A templom 1788-89-ben épült, nádfedelét 1830-ban zsindelyre cserélték. Tornyát 1861-ben építették hozzá

Szakonyi-kripta
Az 1868-ban, romantikus stílusban épült sírboltot a Szakonyi család újíttatta fel 2000-ben.

Egyéb látnivalók:
Szalóki család kriptái, zsidó temető, I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű.


Vár a kisrégió
Nemesszalók a Gemara-Somló Turisztikai kisrégióban földrajzilag nagyjából középpontban van. Helyzetéből adódóan is, a kerékpáros hálózat túrahálózat egyik kedvelt úti célja, megálló-, pihenőhelye, vagy akár kiinduló pontja. Észak felé indulva negyedóra alatt elkerekezhetünk a Marcal menti Vinárra, vagy Marcalgergelyibe, de egyórás kerékpártúrával már Magyargencs kastélyaihoz jutunk, ahol a Hadtörténeti kiállítás nyújt izgalmas látnivalót. Magyargencstől pedig már mindössze csak 8 km a Rába folyó, mellyel párhuzamosan, keletnek haladva szép és hangulatos kerékpáros útvonalaink vannak.

Déli irányban a Somló hegy hívogatja a kerékpározókat. A híres borvidék megközelítése is mindössze egy szűk óra, biciklivel. A Somló hegyet sűrűn beszövik a gyalogos útvonalak, de Dobáról fel a várba kerékpárral is van lehetőség ellátogatni. Igaz oda már szükség lesz valami erős „hegymászó” sebességi fokozatra a bringán, és az ereszkedésnél, pedig jó fékekre. A Somlótól színesíteni tudjuk a visszautat Nemesszalókra, Oroszin, Noszlopon, a Kupi-erdőn át, Pápasalamont is érintő kerülővel egy egész napra programot nyújtó körtúrában lesz részünk.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu