NOSZLOPA település
A Bakonyalja és a Somló által határolt falu tájképét a 432 méter magas Somló tanúhegy látványa uralja. A síkságon elterülő település határát a Bakony végét jelző erdők borítják.

Református templom
A templomot eredetileg román stílusban építették a katolikusok, ám miután elterjedt a reformáció, a kialakult helyi felekezet elfoglalta az épületet a katolikusoktól, amely évszázadokig tartó perlekedéshez vezetett. Mai, klasszicizáló formáját az 1760-as években nyerte el.

Fájdalmas Szűz-templom
Miután eredeti templomukat a reformációt követően elfoglalta a helyi evangélikus közösség, a katolikusok sokáig imahely nélkül maradtak. Végül a református templom mellett épült fel késő barokk stílusú templomuk. Tervezője Pauly Mihály pápai építész volt, és 1804. december 8-án szentelték fel.

Helytörténeti gyűjtemény
A gyűjtemény egy felújított, háromosztatú parasztházban kapott helyet, és a 2000. szeptember 8-i falunap alkalmából nyitották meg. A kiállítás a régi falusi élet tárgyait, mezőgazdasági eszközeit mutatja be, a szobák olyan hangulatot keltenek, mintha ma is itt élne egy századeleji noszlopi család.

Noszlopy Gáspár kopjafája


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió déli szeglete remek adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy szabadidőnket a természetet járva töltsük el. Noszlopról négy irányban futnak ki a jelzett gyalogos túra utak, és a kerékpáros útvonal egyik ága is itt halad el.

Gyalogosan vegyük célba bátran a Somlót! Amely nem csak borairól híres, de kihagyhatatlan látványosság a romjaiban is impozáns vár, és a hegy tetején lévő Szent István-kilátó, mely, tiszta időben csodás körpanorámát nyújt látogatóinak. Noszloptól északra található a Kupi-erdő tömbje a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. A mellette fekvő Dobai-erdőn is áthaladó Gemara-Somló Piros Vándorút és a zöld turistajelzést követve, egy kellemes körtúrát (13 km) tudunk tenni.

Kerékpárosok, az Oroszin át a Somlóhoz vezető jelzett útjukon akár fél óra alatt a hegy lábához érhetnek. Haladó bringatúrázók onnan akár a Marcal menti településeket érintő kört is bevállalhatnak. Az úthálózat gazdag variációs lehetőségeket nyújt.

Száraz időszakban érdemes bejárni, a Pápasalamontól Gannáig tartó földutas bringa útvonalat. A Kupi-erdő szépsége miatt is, nagy élmény.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu