OROSZIA település
Első írásos említése 1288-ból származik, valószínűleg Szent István király korabeli település. Lakossága Elsősorban földművelésből élt a lakosság. A földművelés azonban az ipar is jellemző volt, leginkább a takácsmesterség és a szövés-fonás.

A napjainkban alig több mint 100 fő által lakott apró, Veszprém megyei községben született id. Antall József egykori miniszter, Antall József miniszterelnök apja.

Szent Mihály-templom
A barokk templom 1757 körül épült, tornyát 1821-ben építették hozzá. A templom egyik látványossága a XII. századi vörös homokkő keresztelőkút.

Kultúrház
Megépítése idősebb Antall József nevéhez fűződik. A miniszter és miniszterelnök fiának emléktáblái az épület falán láthatóak.

id. Antall József-szobor
A község híres szülöttjének 2003-ban állítottak mellszobrot, amely Dániel Ferenc munkája.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió déli szeglete remek adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy szabadidőnket a természetet járva töltsük el. Noszlopról négy irányban futnak ki a jelzett gyalogos túra utak, és a kerékpáros útvonal egyik ága is itt halad el.

Gyalogosan vegyük célba bátran a Somlót! Amely nem csak borairól híres, de kihagyhatatlan látványosság a romjaiban is impozáns vár, és a hegy tetején lévő Szent István-kilátó, mely, tiszta időben csodás körpanorámát nyújt látogatóinak. Orosziból nagyon szép gyalogos út vezet át a szomszédos Noszlopra, és oda pedig már elég közel van a Kupi-erdő tömbje a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. Gyalogos körtúra ajánlatunk (10 km) Oroszi – Noszlop – Dobai-erdő – Erdődi-kastély – Doba – Oroszi.

Kerékpárosok számára kézenfekvő, hogy a Somlóhoz el kell tekerni, és a hegyet körbejáró jelzett útvonalat is be kell járni.

Orosziból keletnek indulva, majd északnak tartva komoly hálózatát találjuk a túrautaknak. Melyből száraz időben a Kupi-erdőn áthaladó és Gannáig tartó terep útvonalat nagy élmény végigjárni.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu