PÁPAA település
Pápa mai területén egykor 11 középkori falu volt. A települések közül Pápa, Udvarsoka, Bellérszeg és Zsembér összenövéséből alakult ki a mai Pápa őse. A város már az Árpád-korban a terület központja volt, királyi udvarház is állt itt. Gazdaságilag is fontos hely volt, számos iparos dolgozott itt, a Tapolca mentén pedig sok malom őrölte a gabonát.

Nagytemplom (Szt. István vértanú-templom)
Az impozáns, 72 méter magas templomot 1771-ben kezdték el építeni Esterházy Károly megbízásából és Fellner Jakab tervei alapján. A felszentelésre 1795. május 3-án került sor. A késő barokk, copf stílusjegyeket felmutató templom ma a város egyik ékessége.

Esterházy-kastély
A késő barokk Esterházy-kastélyt 1717-ben az egykori vár falainak felhasználásával kezdték el építeni. Az építkezés 1783–84 között fejeződött be, ekkorra olyan neves építészek dolgoztak már a kastélyon, mint Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József.

Várkertfürdő
Veszprém megye egyetlen gyógy-és termálfürdőjében számos kültéri és beltéri medencét és csúszdát próbálhatunk ki, illetve enyhülést találhatunk mozgásszervi panaszainkra.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió központi nagyvárosán halad át az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút amelyen egy több napos túra keretében akár Somlóvásárhelyig gyalogolhatunk számos természeti szépséget, és épített örökséget érintve. A vándorút keleti végpontja, Bakonyszentiván 8 órányi járásra van Pápától, Vaszar, a Mézeshegyi-erdő és Vanyola érintésével. A Vándorút déli irányban, Tapolcafő, Attyapuszta érintésével vezet tovább a az út dél-keleti végpontja a 35 km-re lévő Somlóvásárhely felé. Újonnan kiépített jelzés, a zöld Mária Út segíti a gyalogosokat és zarándokokat Külsővat (és a távolabbi Celldömölk) felé.

Kerékpárosok számára, a városból három irányban kifutva készültek jelölt bringás túrautak. Izgalmas túrát tartogat a Vaszart, Gecsét, és a Rába menti településeket bejáró északi, észak-nyugati terület.

Borosgyőr felé indulva, a kisrégió jelölt kerékpáros túra úttal, legsűrűbben behálózott nyugati felére jutunk. Így a kalandozások lehetősége adott, akár a Somló hegyéig.

Délnek a Bakony irányában, Tapolcafő és Döbrönte várja a bringásokat. Száraz viszonyok között nyugodt szívvel ajánljuk a földúton kijelölt és a Kupi-erdőn átvezetett útvonalat is.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu