SOMLÓSZŐLŐSA település
A Veszprém megyei település nevét a szőlőművelésről kapta, ami évszázadok óta a lakosok fő tevékenységi köre. A közel 650 fős község területén erdők, mezők, csendes kirándulóhelyek és persze a Somló-hegy ösvényei várják a kirándulókat.

Somlószőlős hazánk legkisebb történelmi borvidékének nyugati felén található, legjellemzőbb fajtája a juhfark szőlő. Az itt lakók úgy tartják, hogy ezt a szőlőfajtát még a honfoglaló magyarok hozták magukkal a kazár birodalomból.

Zichy-kastély
A kastélyt XIX. század közepén építették, egy korábbi udvarház helyére. Az egyemeletes, romantikus stílusú kastély parkját valamikor az 1870-es évek végén építhették át. A több, mint 150 éves épület állapota leromlott, habár 2009-ben elkezdték a felújítását, de aztán a munkálatok félbemaradtak.

Szent Mihály-templom
A román stílusú templomot valamikor a XIII. században építették, a következő évszázadban pedig gótikus stílusban bővítették. A templom oldalában a Zichy család kriptája áll.

Evangélikus templom
A barokk stílusú templom 1795-ben épült.

Egyéb látnivalók:
I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű, 1848-49-es emlékmű.


Vár a kisrégió
A Somló hegy valóságos kis paradicsoma a gyalogos túrázóknak. Hozzávetőleg 30 kilométernyi túraút került kialakításra, vagy felújításra 2014 végén. A jelzett utak kellemes sétaútvonalakat biztosítanak a csodás természeti környezetben. Látnivalóban nincs hiány a hegyen és környékén. Talán nem is kell említeni, mert mindenki ismeri a hely jelentőségét hazánk borvidékei között. Hegylábain húzódó szőlőtáblák között kisebb és nagyobb pincék, fogadók várják a híres borokat megkóstolni vágyókat. Talán kevésbé ismert, hogy a hegy körül nem is egy, kifejezetten érdekes, és szép kápolna található. Természetesen a jelzett utak ezekhez is elvezetnek. Kihagyhatatlan látványosság a hegy tetején lévő Szent István-kilátó, mely, tiszta időben csodás körpanorámát nyújt látogatóinak. A kilátó körüli gondozott rét, további látnivalóival, asztalaival-padjaival, tűzrakó-helyeivel, kiváló helyszín egy családi piknikezésre is. A jó vizű Szent Márton forrás, a hegy észak-keleti oldalában, Doba közelében található.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu