SOMLÓVÁRTörténete
A hegy északi oldalán lévő vár építésének idejét a tatárjárás utánra valószínűsítik, de írásos emlék csak 1352-ben említi először, castrum Somlo néven. Virágkorát Bakócz Tamás érsek tulajdonlása alatt élte, aki a várat olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Később gyakran cserélt gazdát az erődítmény, mígnem a Rákóczi-szabadságharc után magára hagyták, köveinek egy részét elhordták.

Jellegzetesnek mondható sokszög alapú, jó állapotban megmaradt tornya, mely alatt feltehetőleg a vár házikápolnája lehetett. Viszonylag épen maradt gótikus jellegű kapuja, ablakkereteinek egy része és ciszternája. A vár egy sűrű erdőben áll, szakadékokkal és sziklákkal körülvéve - nem is egyszerű megközelíteni. Autóval csak a hegy aljáig lehet eljutni, onnan gyalog vagy biciklivel lehet felmenni a várat.

Északról az úton a vár felé megállhatunk a Kinizsi-sziklánál, ami valójában egy nagyobb darab kő, egy nyereg alakú mélyedéssel a tetején. A legenda szerint ezen a sziklán pihent meg a vár egykori tulajdonosa, Kinizsi Pál, amikor megszemlélte új birtokát, és a meredek úton elfáradva leült a sziklára, az pedig a nehéz teher alatt behorpadt.


Vár a kisrégió
A Somló hegy valóságos kis paradicsoma a gyalogos túrázóknak. Hozzávetőleg 30 kilométernyi túraút került kialakításra, vagy felújításra 2014 végén. A jelzett utak kellemes sétaútvonalakat biztosítanak a csodás természeti környezetben. Látnivalóban nincs hiány a hegyen és környékén. Talán nem is kell említeni, mert mindenki ismeri a hely jelentőségét hazánk borvidékei között. Hegylábain húzódó szőlőtáblák között kisebb és nagyobb pincék, fogadók várják a híres borokat megkóstolni vágyókat. Talán kevésbé ismert, hogy a hegy körül nem is egy, kifejezetten érdekes, és szép kápolna található. Természetesen a jelzett utak ezekhez is elvezetnek. Kihagyhatatlan látványosság a hegy tetején lévő Szent István-kilátó, mely, tiszta időben csodás körpanorámát nyújt látogatóinak. A kilátó körüli gondozott rét, további látnivalóival, asztalaival-padjaival, tűzrakó-helyeivel, kiváló helyszín egy családi piknikezésre is. A jó vizű Szent Márton-forrás, a hegy észak-keleti oldalában, Doba közelében található.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu