VANYOLAA település
Ebben a Bakony lábánál fekvő községben született Vajda Péter író és tudós, akinek munkássága nagy hatással volt az 1848-as generációra.

Bűnbánó Magdolna-templom
A barokk, római katolikus templom 1737-ben épült.

Szent István király-templom
A Vanyola-Pápanyőgér városrészben található római katolikus templom a XVIII. század végén épült copf stílusban.

Evangélikus templom
A barokk stílusú templom 1795-ben épült.

Vajda Péter szülőháza
A reformkori költő szülőháza a róla elnevezett utcában található. Vajda Péter 1808-ban született a községben, Vanyola iskolája is róla kapta a nevét.

Szalmaváry-sírkápolna
A nyolcszögletű, neoreneszánsz sírkápolnát Szalmavári Kovács János építtette.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió keleti felén vagyunk. A községen halad át az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút. Az összesen 69 km hosszú útvonal, keleti végpontjára Bakonyszentivánra, nem egészen 2 órányi gyalogolással lehet eljutni Vaszartól. Nyugati irányban a Mézeshegyi-erdő és Vanyola található, kényelmesen bejárható távolságra.

A 25 km-re lévő Pápa város történelmi városmagja rengeteg látnivalót nyújt az odaérkezőknek, de a komolyabb távolság miatt, az inkább egy többnapos, vagy buszozással kombinált túraprogram része lehet. Akik az egész utat végig járná, arra 62 km, számos természeti szépség, és épített örökség, vár Somlóvásárhelyig.

A kerékpáros túrázók a legközelebbi pontot, ahol be tudnak csatlakozni a jelzett, kerékpáros úthálózatba, Pápán találják. A városból három irányban indulnak a jelzett, bringás utak. Izgalmas túrát tartogat a Vaszart, Gecsét, és a Rába menti településeket bejáró irány. Azonban a Bakony felé, és kisrégió közepe felé induló túrák is nagy élményt ígérnek.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu