VASZARA település
A település Pápától 9 kilométerre, a Gerence-patak mellett található. Híres szülötte Ihász Gábor paptanár-nyelvész (1804 – 1880), akiről a helyi általános iskolát is elnevezték.

Szent György-templom
Az 1721-ben épített templom egy 1780-as bővítéskor nyerte el mai formáját. Az épület késő barokk-copf stílusjegyeket mutat.

Kálvária
A templomkertben található kálváriát a XX. század elején építették, a keresztút stációi 1909-ből származnak.

Helytörténeti gyűjtemény
A falu múltját, hagyományait ás tárgyi emlékeit bemutató kiállítást az általános iskolában rendezték be.

Egyéb látnivalók:
II. világháborús emlékmű, Millecentenáriumi emlékmű.


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati sarka is számos „felfedező út” bejárásának nyújtja a lehetőségét, mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázóknak. A gyalogos természetjárók becsatlakozhatnak az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba, vagy Pápán a közelben vezető zarándokútba, a Mária Útba. De buszos átutazással a Rába környéki útvonalhoz is településekhez is kitérőt tenni.

Kiváló program a közeli nagyváros, Pápa impozáns történelmi belvárosához vezető túra és egy ottani városnézés. Aki hosszabb, útvonalat szeretne bejárni, azoknak viszont ajánljuk, hogy éljenek a kisrégió szálláslehetőségekben gazdag kínálatával, és tervezzék a többéjszakásra a túraprogramjukat.

Még könnyebb helyzetben a vannak a kerékpárosok akik az innen induló kerékpáros túrautak hálózatán, izgalmas útvonalat tudnak maguknak megtervezni. Ilyen lehet többek között: a Vaszar – Gecse – Vaszar – Takácsi – a Rába-mente – Kemeneshőgyész – Nyárád – Dáka – Pápa – Vaszar útvonal is.

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu