VINÁRA település
A Veszprém megyei községet már a XIII. század első felében említik az oklevelek, akkor még Huinar néven. Nagyjából 100 évvel később Vynár néven találjuk a dokumentumokban. Elnevezése a szláv „vin” szóból ered, ami bort jelent. Ebből arra következtethetünk, hogy Vinár területén egykor szőlőműveléssel foglalkoztak a lakosok.

A Marcalgergelyivel szinte összeépült, közel 200 lakosú Vinár 1990-ben lett önálló község. Korábban közigazgatásilag Nemesszalókhoz tartozott.

Látnivalók:
Sarlós Boldogasszony templom Turul-szobor


Vár a kisrégió
A Gemara-Somló Turisztikai kisrégió észak-nyugati része is rengeteg élmény megélésének lehetőségét tartogatja az ide érkező gyalogos, és a kerékpáros túrázóknak. A Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon. Elég csak Marcalgergelyi 52 méter magas templomtornyát említeni. Kicsit északabbra a Rába folyó mentén is szebbnél szebbtelepülések sorakoznak, ahol a városi ember megtalálja a nyugalmas vidék vágyott csendjét és kedves emberközeli léptékét, valamint a táj fenséges szépségét. Történeti látnivalókban sincs hiány, erre példa a Keszői vár rom. A gyalogos túrázok új útvonalat vehetnek birtokba a környéken: az úgynevezett „Rába-menti turistautat” Amely Kemenesszentpétertől, Maloksokig 13 kilométeres hosszban vezet a Rába jobb parti árvízvédelmi töltésén. A kerékpárosok az újonnan kiépült hálózatból tudnak összevariálni maguknak ideális napi útvonalat. Haladóbbak akár a Somló hegyig és vissza, is elkerekezhetnek.

Déli irányban akár egy Somlót is érintő körtúrát tehetünk. Ilyen útvonal lehet akár a 48 km-es, azaz nagyjából 3 óra nettó menetidejű ajánlatunk: Vinár – Nemesszalók – Kisszőlős – Somlószőlős – Iszkáz – Csögle – Adorjánháza – Külsővat – Vinár

TELEFONSZÁM
+36-70/701-7093

E-MAIL
info@gemara-somlo.hu

HONLAP
www.gemara-somlo.hu